Megvalósult Petőháza úthálózatának kerékpárosbarát fejlesztése

‹ Vissza a hírekhez

Petőháza Község Önkormányzata 66,27 millió Ft, 100%-os vissza nem térítendő támogatást nyert a TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00002 azonosítószámú, „Petőháza úthálózatának kerékpárosbarát fejlesztése” című projekt megvalósítására.


A pályázat forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A projekt 2017.06.01. és 2019.05.31. között valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.

A projekt célja Petőháza község közlekedési úthálózatának kerékpárosbarát fejlesztése volt, hozzájárulva az élhető települési környezet kialakulásához, a szén-dioxid kibocsátás, a levegőszennyezés és a zajterhelés csökkentéséhez, és az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

A projekt keretében Fertőendréd Fő utca és a Petőháza vasútállomás között kerékpáros nyomot festettek fel 2030 m-en. A vasútállomás és a 85. sz. főút csomópontja között teljes szélességű burkolatfelújítás valósult meg irányhelyes kétoldali egyirányú nyitott kerékpársáv kialakításával Petőháza község lakott területén belül 617 m-en. A nyitott kerékpársávval párhuzamosan új járda is kialakításra került 595 m-en.

A fejlesztést indokolta, hogy a kerékpáros és gyalogos közlekedést biztonságosabbá tegyük azon lakosok számára, akik Petőházáról (továbbá sokan Fertőendrédről is) naponta járnak munkába a település határában elhelyezkedő üzembe (Velux). Ugyanezt az útvonalat használják a távolsági buszközlekedéssel munkába és iskolába járók is, mivel a buszok jelentős része nem megy a településen keresztül. Emellett sokan ezen az útvonalon járnak bevásárolni a Fertőszentmiklós és Petőháza határában lévő áruházba. A nyári időszakban pedig a strandra látogatók révén növekszik meg a kerékpáros forgalom, amelynek javuló kerékpáros megközelíthetősége a fürdővendégek számának emelkedéséhez is vezethet.

További információ kérhető:  

Horváthné dr. Dávid Mária jegyzőtől

Tel 99/544-071, email: jegyzo@petohaza.hu